YELDA İPEKLİ
Ana Sayfa Yazılar Bahara Az Kaldı
Bahara Az Kaldı

Bahara Az Kaldı

* Krize rağmen, Çin’deki lüks tüketim 7,6milyar usd.yi buldu…
* Kriz sonrası pazarlamacıların yeni düşünce sistemi…
* Kendinden konuşturan ürünlerin devri başlıyor…
* Trend eğrisine göre önümüzdeki 5 sene rahat harcama dönemi değil…

Daha kış mevsiminin etkilerini hissederken bu da nerden çıktı dediğinizi duyar gibiyim…

Moda, otomobil ve hatta gıda sektöründe 2010 baharı çoktan bitti bile…Planlar yapıldı, ürünler hazırlandı ve iletişim için düğmeye basmayı bekliyorlar…
Bize ne mi diyecekler…. ?

Tüketiciye UMUT vaad edecekler…
Tüm dünya önemli bir kriz, sosyal karışıklık ve belirsizlik dönemininden geçti.. Geçti diyorum çünkü henüz bitmese bile alıştık en azından.. Ancak MARKALAR bu dönemin “geçtiğinin gittiğinin” sinyallerini verip sosyal psikolojiyi düzeltmeyi amaçlıyorlar. Pazarlama Araştırma Şirketi Millward Brown’un 30 bin marka üzerinde yaptığı BrandZ araştırmasının sonuçlarına göre dünyadaki kitlenin büyümesine bağlı olarak lüks tüketim de yükselişini sürdürüyor. 2007 yılında 220 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan lüks tüketim sektörünün, 2008’de de yüzde 7 oranında büyüme ile yaklaşık 235 milyar dolarlık ciroya ulaştığı tahmin ediliyor.
Ülkemizde Lüks tüketiminde enteresan bir bilgi ürün dağılımı ile ilgili….Krizde birkaç marka dışında lüks tüketim hız kesmedi. Lüks tutkunları İstanbul’da en fazla jean, Ankara’da ayakkabı, Mersin’de gömlek, Konya’da pantolon, Adana’da çanta ve bol bol marka satın aldı.
Dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Çin, Küresel Krizle birlikte bir dönüşüm de yaşıyor. Muazzam büyüme hızını ucuz işgücü, teşvikler ve daha önemlisi istikrarla sağlayıp ihracat öncelikli gelişen Çin ekonomisi, dünya çapındaki taleplerin azalması ile ihracatta büyük sıkıntılar yaşıyor.

Başta tekstil, ayakkabı, oyuncak ve hediyelik eşya sektörlerinden olmak üzere toplamda 60 binin üzerinde fabrika kapandığı, işsizler ordusuna yeni 6 milyon kişinin eklendiği, üniversite mezunlarının da işsizlikle karşı karşıya kaldığı Çin’de, hükümetin ekonomiyi kurtarma planları biraz da olsa havayı yumuşatıyor.

Dünya çapında ve Çin’de ekonomik olarak böylesine sıkıntılar görülürken, insanı şaşırtan tersine gelişmeler de olmuyor değil. Bunların başında ekonomik krize rağmen devam edegelen Çinlilerin lüks düşkünlüğü geliyor. Bain&Company adlı uluslararası bir danışmanlık şirketinin verdiği rakamlara göre geçtiğimiz yıl Çin’de lüks tüketim hacmi 7,6 milyar doları bulmuş.
İşte, Lüks Tüketimde yaşananlar bunlarken, yeni sezonda çoğu marka, hep “umut” mesajları ile tüketiciyi satın almaya ikna edecekler.
Bu krizden sonra pazarlamacılar yeni bir düşünce sistemi içine girdiler.. Ara sınıflar, ara tüketim alışkanlıkları uçlara doğru yoğunlaşacaklar ve ürün de oluşturulacak farklılıklar ile satış grafikleri yükselecek. Yani yeni dönemde ürün bazlı oluşturulan farklılıklar tüketici alışkanlıklarını etkileyecek.
Çok pahalı yada çok ucuz ürün pazarlarında bir yoğunluk yaşanacağı kesin. Ve en önemlisi “en çok “ kendini konuşan değil “kendinden konuşturan” ürünlerin devri bu bahar da başlıyor..Yani, kendini çok anlatan, çok reklam veren , çok görünür ürünler değil, tüketicinin kalbinde yer eden ürünler satış grafiklerini yükseltecek..Trend eğrisine göre , önümüzde ki 5 yıl “rahat harcama” dönemi değil..Bu nedenle Markalar bize umut mesajlarıyla kalbimizde yer kapmaya çalışacaklar…
Kolay kışlar, umut dolu baharlar.